Fördelar med en gemensam tvättstugan

Gemensam tvättstuga – fördelar och användningsområden

Gemensamma tvättstugor är vanligt förekommande i både hyreshus och bostadsfastigheter. Det innebär att ett antal hushåll delar på en gemensam tvättstuga. Där kan alla hushåll tvätta och torka sin tvätt som ett alternativ till att använda sig av en privat tvättmaskin och torktumlare.

När passar en gemensam tvättstuga?

En gemensam tvättstuga passar för alla fastigheter som består av flera hushåll i en och samma fastighet. Detta förekommer primärt i hyreshus och bostadsfastigheter. Om det är praktiskt möjligt för alla hushåll att ta sig till en gemensam tvättstuga, förslagsvis på källarvåningen eller bottenvåningen av bostaden, passar det perfekt som ett alternativ till att varje hushåll ska tvätta separat i sina bostäder.

Fördelar med gemensam tvättstuga

Det är många som kan dra nytta av en gemensam tvättstuga. Hyresgäster eller bostadsägare i en bostadsfastighet kan dra nytta av att få tillgång till effektiva, snabba och rejäla tvättmaskiner och torkutrustning. Många lägenheter är inte utformade för att få plats med dessa anordningar. Även om plats för en tvättmaskin och torktumlare finns ska inte alla kläder torktumlas. Då måste kläderna hängas upp istället vilket tar ännu mer plats. Badrum och toalett är inte optimala utrymmen för att torka kläder då luftfuktigheten tenderar att vara tämligen hög. I en gemensam tvättstuga finns det ofta ett torkskåp, en torktumlare alternativt ett speciellt rum som är avsett för att hänga upp tvätt för torkning. Det är på så sätt inte bara platseffektivt utan även enklare än att krångla med tvätten i lägenheten.

Ekonomiska och miljömässiga fördelar

Att flera hushåll delar på samma tvättmaskin, torktumlare och övrig utrustning är ett ekonomiskt alternativt i jämförelse med att varje enskilt hushåll ska köpa in sina egna maskiner. Från ett miljöperspektiv är det även ett bättre alternativ då det tär mindre på miljön om flera hushåll delar på samma tvättutrustning.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *